top of page

Aromaterapie

Aktualizováno: 12. 1. 2021

Je vhodná od II.trimestru těhotenství, pokud žena neřeší specifické problémy prvního trimestru

V prvním trimestru lze bezpečně použít květové vody (levandulová, růžová nebo heřmánková), které nejsou tak intenzivní.


Těhotenská masáž je součástí jógy, podporuje relaxovaný stav těla i mysli a je součástí vědomé přípravy na porod


Nosné oleje: panenské oleje

Ø Panenský olivový olej – je vhodný i k popraskané pokožce se sklonem k zánětům, může se využívat k ošetření ekzému i bércových vředů, obsahuje vitamín E

Ø Mandlový olej – je výživný, lehce se vstřebává, nezanáší póry, je vhodný k využití prevence strií na břiše a prsou, regeneruje pokožku po opalování

Ø Makový olej – sdobře se vstřebává do pokožky, má uvolňující efekt, pro dobrý spánek

Ø Jojobový olej – je pro pokožku blahodárný, vhodný při lupénce a ekzémech, kůže se s ním dobře hydratuje, zamezuje tvorbu vrásek.

Prodlužuje trvanlivost domácího éterického parfému.

Ø Slunečnicový olej – dobře působí na sliznice úst, žaludku, trávicího traktu. Je bohatý na vitamín E.

Dobré je ho smíchat s jiným olejem, např.: olivovým nebo jojobovým atd., jelikož při častém použití vysušuje.


Ø Další vhodné nosné oleje: sezamový, meruňkový, pupalkový, kokosový, lněný, avokádový, mandarinkový

Zajímavé je zmínit olej Sancha Inchi nejen pro masáž:

Ø Olej ze semen Sacha Inchi

Účinné látky: Olej ze semen Sacha Inchi obsahuje až 90 % nenasycených mastných kyselin zastoupených v ideálním poměru a dosahujících mimořádně vysoké vstřebatelnosti –96 %. Podíl omega-3 kyselin je přitom nejméně 48 %, což je 13x více, než obsahuje například losos. Mimo těchto kyselin je olej zdrojem bílkovin, jodu nebo vitaminů A a E.



Pro masáž používáme nosný olej 1dcl a 1-3kapky esenciálního oleje. Dle potřeby a výběru klientky získáme přirozený osobní „parfém“


Esence éterických olejů – pomocník a podpora

Mnoho změn na tělesné i duševní úrovni, které těhotenství přináší, se lépe zvládá s osvědčenou aromaterapií. Nevolnost, únava, obavy, nervozita a mnohé další nepříjemnosti nejsou ale v tomto období ojedinělé. Příroda nám však nabízí účinnou pomoc ve formě éterických olejů.


ÉTERICKÉ OLEJE - složité chemické substance, jedna kapka éterického oleje je vyrobena z 10-50kg produktu!!!, jež ovlivňují celý organismus a prostupují dechem a pokožkou do celého těla. Proto používáme výhradně esence 100% přírodní, nejlépe v bio kvalitě. (Např.:Nobilis

Vždy je dobré dbát při jejich využití na to, aby ženě olej „voněl“


Nevhodné éterické oleje v těhotenství: Anýz, Bazalka, Cedr, Cypřiš, Fenykl, Jasmín, Kafr, Levandule širokolistá, Libavka, všechny druhy Máty, kromě Máty citronové, Muškátový oříšek, Pimentovník, Rozmarýn, Řebříček, Šalvěj, Túje, Verbena a Yzop. Dále horké silice jako jsou: Hřebíček, Saturejka, Skořice, Tymián nebo Zázvor. Způsobují silné prokrvení organismu, které nemusí být v těhotenství žádoucí.


Předčasný porod nebo potrat mohou ve větším množství vyvolat tyto éterické oleje/pozor!!!:Šalvěj muškátová, Majoránka, Rozmarýn, Fenykl


První trimestr – opatrně, pokud žena nemá těhotenské problémy, doporučuje se s aromaterapií v tomto období nezačínat.

První trimestr bývá nejkřehčí, zvyšuje se výrazně hladina estrogenu a progesteronu, přichází nový hormon vylučovaný placentou – humánní choriogonadotropin (HCG). Tyto hormonální změny mohou vyvolávat zvedání žaludku a ranní nevolnost.


Nevolnost (hlavně po ránu), lze využít inhalační tyčinku nebo difuzér, popř. kápnout kapku éterického oleje na kapesník: Grep, Citron, Koriandr, Kardamon, Máta citrónová(jiná ne!)

(stačí jedna, dvě nebo tři esence)


Doporučené esence: Citron, Grep, Koriandr, Ravensara, Vavřín pravý, Tee tree

U doporučených esencí stačí kápnout dvě kapky na kapesník


Úzkost, mdloby a slabost: Bergamot, Geranium, Grep, poř.: Citron, Mandarinka

Psychické napětí: Neroli (pomerančový květ), Pomeranč sladký, Mandarinka, Citron, Bergamot, Kadidlo, Santal, Levandule

Zvedání žaludku, ranní nevolnostj Ravesara, Vavřín pravý (bobkový list, Čajovník/tee tree

Strachy a obavy: obavy jsou v těhotenství běžné. Velkou podporou může být k uvolnění obav aromaterapeutická masáž s použitím éterického oleje Růže, která povzbudí a posílí sebedůvěru ženy.


Osvědčeným tipem pro harmonii těla i psychiky ženy je Růžová voda. Výborná je Růže v jojobě /na obličej - Hojí i hluboké rány na citové úrovni. Uklidňuje při nespavosti.


Autor: PB


64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page